Ο μύθος της αστικής ευγένειας

by Δημήτρης Παυλόπουλος

Βλέποντας κανείς την στάση του σώματος του πρωθυπουργού στην Μητρόπολη μπροστά στο νεκρό σώμα του τελευταίου μεγάλου Έλληνα του 20ού αιώνα καταλαβαίνει ότι δεν διαθέτει ούτε την στοιχειώδη ευγένεια να σταθεί στο ύψος της περίστασης και να σεβαστεί το πένθος ενός έθνους που καλείται σε μια βίαιη και απότομη μετάβαση άνευ συμβόλων προς το μέλλον. Η στάση του ήταν ατιμωτική όχι μόνο απέναντι στον Μίκη, στους αγώνες του και στα επιτεύγματα του που πρόσφερε απλόχερα στον ελληνικό λαό κάνοντας τον συμμέτοχο και κοινωνό στην μεγαλειώδη στιγμή της μουσικής του δημιουργίας, αλλά και απέναντι σε όλους εμάς ζώντες και νεκρούς. Ήταν ισχυρή απόδειξη της ξεδιαντροπιάς ενός ανθρώπου που παρουσιάζει βαριά συναισθηματική καθυστέρηση και δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η συνθήκη επιβάλλεται στον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος στην συνθήκη. Αυτός που εδώ και 2 χρόνια καταδυναστεύει και εξουσιάζει τις ζωές μας πότε με τρόπο κομψό λέγοντας ότι είναι για το καλό μας και τις περισσότερες φορές με τρόπο άκομψο βίαιο και απάνθρωπο. Είναι ο ίδιος που αγνόησε τον πόνο μας και αδιαφόρησε για το μεγάλο γεγονός της απώλειας θεωρώντας την ως άλλη μια ευκαιρία για επικοινωνιακή φιέστα. 

Όμως την απάντηση δεν άργησε να την λάβει. Ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω τον αποδοκίμασε και δικαίως. Είναι η οργή δυο χρόνων για τα χιλιάδες κενά στα νοσοκομεία, για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν μιας και δεν είχαν κρατικό ενδιαφέρον χρηματοδότησης, για τις δεκάδες αναίτιες και βάρβαρες επιθέσεις και συλλήψεις της αστυνομίας σε βάρος πολιτών, για τις δεκάδες αδικαιολόγητες απαγορεύσεις που ξεπερνούν τα ελαστικά όρια της αστικής δημοκρατίας, για τα εγκληματικά λάθη με τα εμβόλια, για τις φωτιές, για τα πανεπιστήμια, για όλους εμάς που δεν θέλουμε να ζούμε άλλο σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. Αυτοί βέβαια που τον αποδοκίμασαν δεν είχαν περάσει από το ταμείο του Πέτσα όπως τα κανάλια τον προηγούμενο χρόνο, γι αυτό και δεν φιμώθηκαν, δεν βάφτισαν το μαύρο άσπρο και βροντοφώναξαν την αλήθεια, το δίκαιο τους.

Για την στάση του μέσα στην Μητρόπολη δεν μίλησε κανένας από όλους τους υποτιθέμενα σεμνότυφους αστούς. Θυμάμαι τα σχόλια που είχαν κάνει όλοι αυτοί που τώρα σιωπούν όταν είχε επισκεφθεί ο Ομπάμα τον Τσίπρα…

Advertisement