Κύριε Τσίπρα,

by Δημήτρης Παυλόπουλος

Κύριε Τσίπρα κάνατε τον Σαμαρά σωτήρα και επιβεβαιώσατε την πολιτική του ως την μόνη σωτήρια λύση του τόπου και του λαού.

Κύριε Τσίπρα, προκηρύξατε ένα δημοψήφισμα για μία πρόταση της τρόικας που από χτες το βράδυ έπαψε να ισχύει.

Κύριε Τσίπρα, κλείσατε τις τράπεζες, αφήνοντας τον κόσμο, τον φτωχό και τον εξαθλιωμένο, όχι τον πλούσιο και τον φοροδιαφεύγοντα, χωρίς χρήματα και την ίδια ώρα του μιλούσατε για περηφάνια και αξιοπρέπεια.

Κύριε Τσίπρα, ζητάτε όχι αλλά δεν λέτε πώς θα το χρησιμοποιήσετε και για ποιους σκοπούς, παρά μόνο ότι θα βοηθήσει την διαπραγμάτευση, δηλαδή θα ενισχύσει την δική σας πρόταση-μνημόνιο, που διαφέρει κατά ελάχιστο από αυτή που αιτούνται οι δανειστές. Για παράδειγμα εσείς ζητάτε αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στις συντάξεις από το 4% στο 5%, ενώ η τρόικα ζητά να πάνε στο 6%.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, μετά από το κλίμα φόβου και τεχνητής ανασφάλειας που έχετε δημιουργήσει, εξαπατώντας την κοινωνία, ότι με το δημοψήφισμα ανοίγει ο δρόμος για την ελπίδα και την απελευθέρωση από τα μνημόνια της λιτότητας, σπεύσατε να ζητήσετε διετή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, στις ιδρυτικές διατάξεις του οποίου αναφέρονται σαφώς οι αυστηρές προϋποθέσεις χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Εάν εκδοθεί απόφαση, σύμφωνα με την παράγραφο 2, το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή—σε συνεργασία με την ΕΚΤ και εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ—να διαπραγματευτεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ Μνημόνιο Κατανόησης (ΜΚ) όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του Μνημονίου Κατανόησης αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί. Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΜΣ καταρτίζει πρόταση συμφωνίας για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής, περιλαμβάνουσα τους όρους και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης, καθώς και την επιλογή των μέσων, που υποβάλλεται στο συμβούλιο διοικητών προς έγκριση».

Κύριε Τσίπρα, αποτύχατε να πείσετε για το ανέφικτο. Ότι δηλαδή μέσα στον ίδιο δρόμο ανάπτυξης και στα ισχύοντα θεσμικά πλαίσια, της ΕΕ, του Ευρώ και του ΔΝΤ, υπάρχει τρόπος για φιλολαϊκή ευημερία και κοινωνική αξιοπρέπεια.

Κύριε Τσίπρα, γίνατε άλλος ένας ανεπιθύμητος και ανέντιμος πρωθυπουργός που καπηλεύτηκε τις αξίες και την ιστορία της αριστεράς, ακόμη και τις όποιες ανόθευτες αστικές διαδικασίες, όπως αυτή του δημοψηφίσματος, με σκοπό να εξυπηρετήσει, όπως και οι προηγούμενοι, τα ίδια αντιλαϊκά συμφέροντα.

Το μόνο που έχετε να κάνετε, κύριε Τσίπρα, είναι να παραιτηθείτε, λέγοντας στον λαό την αλήθεια, ότι μέσα στην ΕΕ και στο Ευρώ, δεν υπάρχουν περιθώρια σωτηρίας.

Advertisement