Επιβάτης του 2014

by Δημήτρης Παυλόπουλος

darra-theodorakis

Ο Μίκης Θεοδωράκης στα 88 του χρόνια, επιστρέφει στη μουσική σκηνή του τόπου, με τη διασκευή δύο κορυφαίων ποιητικών και μουσικών έργων του, του Επιβάτη και του Ραντάρ, σε στίχους Κώστα Τριπολίτη. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη από τη Μαρία Φαραντούρη λαμβάνει η νέα τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα. Προς το παρόν μόνο ο Επιβάτης τυπώθηκε σε δίσκο.

Ακούγοντας κανείς τον δίσκο, αντιλαμβάνεται από την πρώτη κιόλας νότα, τη νέα ενορχήστρωση που επιλέγει ο συνθέτης, δίνοντας βάση περισσότερο αυτή τη φορά στο πιάνο και στα μπάσα όργανα, παρά στο μπουζούκι. Η παρουσία της Φωτεινής Δάρρα χαρακτηρίζεται από ερμηνευτικές ατέλειες και παραφωνίες που όμως ξεπερνούνται από την μουσική και τον στίχο.

mikis-theodorakis-o-epibatis-farantouri-lp

Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά αποτελεί ένα μέτριο εγχείρημα σε σχέση με την πρωτόλεια εκτέλεση των τραγουδιών από τη Μαρία Φαραντούρη το 1981, που όμως ξαναθυμίζει στους παλαιότερους και μαθαίνει στους νεότερους με μία άλλη φωνή την εμβληματική και σημαδιακή ποίηση του Κώστα Τριπολίτη, πλεγμένη γύρω από τις θεσπέσιες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη.

Advertisement